Informatie

Historie

Een symbiose van Braggarts Heerlen, Brunssum Eagles '72, Kepu Stars, BV Kerkrade, Rolstoelbasketball Lucas en Nepomuk Hoensbroek.

Braggarts, een club met een rijke historie die teruggaat naar de oude HTS van Heerlen. Daar in de kleine gymzaal van de technische school werden in 1969 de eerste Heerlense basketballers verder gevormd. Al snel verwierven de Heerlenaren zich een plekje in de toenmalige 2e Divisie. Het studentenkarakter van de club zorgde voor wisselende bezettingen en dus ook voor wisselende successen. Maar Braggarts handhaafde zich in de "roaring seventies" met bravoure op een meer dan acceptabel niveau. Braggarts, de Amerikaanse vertaling van de naam zegt het al. Opscheppers, snoevers, rasechte "Winkbülle" dus.

In de 80er jaren groeiden de Heerlenaren verder en ging zelfs Nepomuk, de trots van basketballend Hoensbroek, op in Braggarts. Nepomuk, ook al ontstaan uit het schoolbasketball (St.-Janscollege) bracht een van 's Neerlands beste basketballers voort. Jos Kuipers was jarenlang de dragende kracht van Oranje en het toenmalige Nashua Den Bosch. Door de "fusie" met Nepomuk werd ook erelid Jaap Kersjes aan het Heerlense basketbal verbonden.

In diezelfde periode kregen de Heerlenaren ook een rolstoelbasketbalteam erbij. De tovenaars in de rolstoel verruilden de therapeutische Lucas-kliniek voor sporthal de Varenbeuk en de integratie in het valide basketball.

Na een aantal dynamische jaren, waarin zowel bij de heren als bij de dames op het landelijke 1e Divisieniveau werd gespeeld, werden in 1997 de eerste gesprekken gevoerd met Kepu Stars, Giants Voerendaal en Landgraaf om tot een grootschalige samenwerking te komen.

Kepu Stars, een van oudsher Heerlense club met de roots in de Kaldeborn was gefuseerd met BV Kerkrade, maar kampte met een groot ledenverlies. De traditierijke fusieclub uit Kerkrade had wel een fantastische infrastructuur en een in de groothandel Kepu een buitengewoon trouwe sponsor.

De fusie tussen de Braggarts en Kepu Stars werd in 1997 beklonken en Kepu Tracks was geboren.

Tracks Parkstad verloor weliswaar in het kampioensjaar 1999 na 25 jaar haar sponsor, maar de wasdom zette onverwijld door.

In 2011 is de samenwerking tussen de twee hoofdlocaties van Tracks Parkstad tot een einde gekomen. De Kerkraadse afdeling heeft zich afgesplitst en Tracks Parkstad richtte zijn activiteiten op de regio Parkstad, Parkstad-Noord en omstreken.

Met alle betrokkenen van de vereniging is er hard gewerkt om de vereniging weer op een goed niveau te krijgen. De resultaten hiervan zijn: groei van het aantal teams, doorstroming van jeugd naar seniorenniveau en een prima verenigingssfeer. Door de samenwerking met het Hoensbroekse St.-Janscollege ontwikkelt zich vooral de jeugdafdeling, naast het feit dat ook de seniorenafdelingen regionaal goede resultaten neerzetten.

Dit overzicht van de historie van Tracks Parkstad is samengesteld door Marcel Joosten en Ron Kamzol.